TÓTH GÁBOR ATTILA: ÉLETFOGYTIG SZABADLÁB. ALKOTMÁNYJOGI KARCOLATOK

Mi volt itt a rendszerváltás után? Mi lett itt a „fülkeforradalom” után? Kérdések, melyek heves vitákat keltenek. Ez a könyv a magyarországi demokrácia elmúlt két évtizedének megértéséhez kíván hozzájárulni, és körvonalazza a jelenlegi alkotmányos átalakulás természetét. A gyűjteményes kötet az 1993 és 2011 között született rövid alkotmányjogi elemzések, publicisztikák szerkesztett és bővített változatát tartalmazza. A feldolgozott írások többsége az egykori Magyar Hírlap nevezetes hetedik oldalán, a Magyar Narancs Egotrip rovatában, a HVG véleményoldalán, az Élet és Irodalom Szabadláb rovatában és a Szuverén.hu oldalain jelent meg.

A többek között a Perzsa leveleket és a Federalist Paperst felidéző szövegek bemutatják, hogy az alapjogok itthon és külföldön nem utópikus ködképek, hanem a szabad polgárok boldogulását és a politikai közösség koordinációját elősítegítő jogi eszközök. A különálló eseményekre reflektáló írások folyamából kirajzolódnak az 1989-es alkotmányos konstrukció működés zavarai. Legyen szó törvényhozóról, miniszterről, büntetőbíróról, járványügyi hatóságról vagy középiskolai tanárról, a reflexek és attitűdök gyakran jelezték a szabadság hagyományának hiányát. A kötet utolsó része a választások utáni rövid, de sorsfordító periódusról szól.

A '89-es alkotmány lebontásával és az új alaptörvény elfogadásával olyan rendszer jött létre, amelynek karakteréhez tartozik, hogy csorbítja a mindenkit egyenlően megillető emberi jogokat és szabadságokat. Ezért most az itt a kérdés, hogy miként viszonyuljanak az új rezsimhez azok, akik elkötelezett hívei az alkotmányos demokrácia morális elveinek és bevált intézményeinek.

(Élet és Irodalom kiadása, 2011, Budapest, 300 oldal.)

Megvásárolható:
Bookline
Írók Boltja
Libri
Líra