Tóth Balázs Gergely

Mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz. A blog olyan bírósági és hatósági történeteket mutat be a gyakorló ügyvéd szemszögéből, amelyekben sérülnek az ügyfelek alapvető jogai. Ha az ilyen esetek állandó gyakorlattá válnak, akkor a jogszolgáltatás messzire kerül az igazság szolgáltatásától.

Porlaky

A magyar az államról álmodik, az alkotmányra hivatkozik, de vajon mit csinál a szabadsággal? A blogszerző meggyőződése, hogy csak akkor lesz béke e hazában, ha a modern alkotmánytörténet tanulságait is képesek leszünk egymással megvitatni. Ehhez kíván a blog a maga szerény eszközeivel hozzájárulni.

Winter Ádám

A profil valaminek, elsősorban egy emberi arcnak karakteres nézete és ábrázolása. Általános értelemben valaminek a keresztmetszetét jelenti. A blog klasszikus és jelenkori műalkotások, valamint művészeti események bemutatásával szeretné ráirányítani a figyelmet különböző jelenségekre.

Ténykérdés

| 2012. június 25.

Ítélet született a Polt Péter kontra Kis János ügyben. A Fővárosi Törvényszék Polt Péter és a Legfőbb Ügyészség keresetét elutasította.

Kétely

| 2012. június 21.

Egyre több a nők elleni erőszak, vagy csak egyre többször kerülnek az ügyek a nyilvánosság elé? A különböző helyeken és helyzetekben lévő emberek esetei között mégis van egy hasonlóság: a bizonytalanság, hogy mi is történt valójában. Ítélet és megítélés – pró és kontra.

Sértett jogok

| 2012. június 19.

Öt év után másodfokú ítélethez közeledik a Zsanett-ügy. Kiderül, a sértettet is megilleti-e a tisztességes eljáráshoz való jog.

A ruha teszi a bírót

| 2012. június 1.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a talár a bírói méltóság kifejezője, amely növeli a bíróság tekintélyét. Szabályzat készült az ítélkezésben résztvevők megfelelő öltözetéről.

Napsütés, homok, festmény

| 2012. május 20.

A hónap elején ismét megdőlt egy műkereskedelmi csúcs: a norvég Edvard Munch Sikoly című képe 120 millió dollárért kelt el egy New York-i aukción. Nyilvánosan még nem tudjuk, hogy ki volt a vevő, de az utóbbi idők hasonló vásárlásai egy jól kirajzolódó tendenciára mutatnak rá, amelyek jóval túlmutatnak a pénzügyi befektetés értékénél, és egy szélesebb gazdasági, de főleg kulturális területre vezetnek.

Szíven szúrt bírói függetlenség

| 2012. május 15.

Nem telik el nap, hogy valaki ne tiltakozna a Cozma-ügyben hozott másodfokú ítélet ellen. Ez érthető lehet a sértettek hozzátartozói, a sportvezetők vagy a kézilabda-rajongók részéről, azonban nem megengedhető a politikusok, különösen a kormány tagjai részéről.

Az érme két oldala

| 2012. május 7.

To pay or not to pay – that is the question. Létkérdés, hogy fizetünk-e adót vagy sem, és ha igen, akkor mennyit.

Az Alkotmánybíróság tesztje

| 2012. május 4.

Az Alkotmánybíróságnak továbbra is van mozgástere saját hatáskörének értelmezése során. Viszont ha ma szűken értelmezi a hatáskörét, holnap nem lesz mint értelmezni.

Sporthazafiság és nemzeti szerencsétlenség

| 2012. április 2.

A TASZ egy facebook bejegyzése ébresztette fel a blogszerzőt téli álmosságával egybefolyt tavaszi fáradtságából, amelyben Vámbéry Rusztem jogtudósról és jogvédőről emlékeztek meg. Ez a poszt így nekik köszönhető.

Alternatív leterheltség

| 2012. március 22.

Alig kezdődött el a bírósági reform, a gyakorlat máris bebizonyította, hogy van mitől tartaniuk az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódóknak, és van alapja a Velence Bizottság kritikus véleményének. Két példa az ügyek áthelyezésére.